آرتروز ستون فقرات یک ناهنجاری در این ناحیه است که به دلیل فرسایش در سطح مهره ای به دلیل بالا رفتن سن به وجود می اید. بابالا رفتن سن و یا استفاده بیش از حد از ستون فقرات بخش های مختلف در ستون فقرات مثل مفاصل و رباط ها و دیسک ها تغییر شکل می دهند.
بالا رفتن سن یک فرایند تدریجی می باشد که می تواند روی افراد مختلف تاثیرات متفاوت داشته باشد و ممکن است افرادی اصلا در طول عمر خود با این بیماری مواجه نشوند.
آرتروز کمری می تواند در ناحیه های مختلف ستون فقرات مثل گردنی و کمری و سینه ای به وجود بیاید و باعث ایجد درد و مشکل در این نواحی بشود.
علائم و نشانه های آرتروز ستون فقرات (آرتروز کمر)
این مشکلات می تواند بصورت دائمی یا مزمن برای فرد ایجاد بشود
علائم در گردن شامل:
- دردی که گاها احساس می شود
- دردی که به اندام ها کشیده می گردد
- سفت شدن گردن و شانه ها هنگام بیدار شدن
- کاهش دامنه حرکتی
- حساسیت یا بی حسی در گردن
- سر درد و درد در ناحیه پشت سر
علائم در ناحیه کمری شامل:
- درد در این ناحیه
- سفت شدن عضلات و حرکات ناحیه کمر
- دردی که با استراحت کم می گردد
- درد عصب سیاتیک
- ضعیف شدن اندام ها
- مشکل در راه رفتن
- مشکل در دفع ادرار و مدفوع
علت ایجاد آرتروز ستون فقرات
تغییر شکل بافت ها و استخوان ها و دیسک مفصلی بعد از گذشت سال ها و استفاده مداوم از ستون فقرات و ژنتیک می تواند زمینه ایجاد آرتروز را فراهم کند.
- فرسایش دیسک
معمولا اولین ناحیه ای که دچار فرسایش می گردد دیسک می باشد بصورتی که شروع فرایند تخریب و آرتروز دیسک می باشد و بعدا به نواحی دیگر کشیده می گردد.
در این حالت دیسک حالت ارتجاعی و ضربه گیری خود را از دست می دهد و با نازک شدن دیسک فضای بین مهره ای کاهش می یابد و نحوه حرکت مفصل های ستون فقرات تغییر می کند و فرسایش مفاصر شروع می گردد.
- مفاصل
حرکات غیر عادی مفاصل باعث ایجاد التهاب و آسیب مفاصل کوچک در ستون فقرات می گردد و باعث میشود استخوان سازی غیر طبیعی و نامنظم در این نواحی ایجاد گردد و کانال نخاعی را تنگ کنند.
- ژنتیک
گاهی بعضی از افراد مستعد تر از برخی افراد دیگر با توجه به سابقه ژنتیکی و خانوادگی نسبت به دیگر افراد به آرتروز هستند و زودتر دچار تخریب مفاصل و دیسک می شوند.
- تشخیص آرتروز
بهترین روش برای تشخیص آرتروز عکس رادیو لوژی می باشد. در این حالت با معاینات بالینی و علائم بیمار و اندازه گیری دامنه حرکتی و رفلکس ها تشخیص آرتروز داده می شود.
درمان
درمان آرتروز ستون فقرات
- درمان های غیر جراحی
به دلیل این که این عارضه غیر فابل برگشت می باشد درمان های غیر جراحی فقط جنبه ی کاهش علائم و در جهت کاهش پیشرفت این عارضه را دارند
این درمان ها شامل:
- استراحت
- مصرف دارو
- فیزیو تراپی
- بریس
می باشند.
بریس در درمان آرتروز ستون فقرات نقش حمایتی دارد و جهت کاهش علائم و جلوگیری از پیشرفت بیماری و تثبیت مهره ها مورد استفاده قرار می گیرند.
استفاده بریس و کمربند ها باید همراه با فیزیوتراپی باشد که نتیجه مطلوب حاصل بشود.
- درمان جراحی
تعدا کمی از بیماران معمولا نیاز به جراحی در ستون فقرات جهت درمان آرتروز پیدا می کنند و معمولا پزشکان با روش های غیر جراحی سعی می کنند این عارضه را درمان کنند و در صورتی که درمان بعد از گذشت چند ماه جواب مناسب را نداد از روش جراحی استفاده می گردد.
برای مشاوره رایگان و دریافت اطلاعات بیشتر از بهترین ارتوپد فنی در شرق تهران از طریق قسمت تماس با ما، با ما ارتباط برقرار کنید.